Михайло Коцюбинський-майстер прози закоханий у сонце

17 вересня 1864 року у Вінниці народився Михайло Коцюбинський - видатний український письменник-модерніст, видатний естет і людинознавець, художник слова, майстер імпресіоністичного малюнка. У створеному М.Коцюбинським світі панує сонце, тому й називають його сонцепоклонником. Сонце, природа, людина – три виміри творчості письменника. Літературний доробок Михайла Коцюбинського становить більше п'ятдесяти творів. Най­більш відомими серед читачів стали «Intermezzo», «Дорогою ціною», «Тіні забутих предків».
Письменник був високоосвіченою людиною і читав дуже багато. Знав дев'ять мов — три слов'янські: українську, російську, польську; три романські: французьку, італійську, румунську і три східні: татарську, турецьку та циганську. Твори М. Коцюбинського ще за його життя були широко відомі як в Україні, так і за її межами. За кордоном їх друкували польською, чеською, молдавською, шведською, німецькою, французькою та іншими мовами.

 Піднесення творчого духу М. Коцюбинський відчував і в Карпатах у мальовничому селі Криворівня (уперше письменник побував тут 1910 р.). Тут він занурювався в багату стихію вірувань і звичаїв, самобутньої культури горян. На Гуцульщині М. Коцюбинський задумав найкращий зі своїх творів – повість «Тіні забутих предків». На жаль, задум ще однієї повісті з гуцульського життя – «Годованці» – письменник не встиг зреалі


14 вересня у нашій книгозбірні було презентовано літературну виставку до 159-річниці від дня народження нашого талановитого земляка. Читачі познайомилися з творами письменника та цікавими фактами його життя.


Коментарі