Українська вишиванка-генетичний код нації

Кожен українець, мабуть, знає, що таке вишиванка, адже це не просто одяг, а частина душі. Історія національного вбрання українців сягає глибокої давнини. Наші працьовиті пращури завжди вміли створити справжню красу з полотна та ниток.

Достеменно невідомо, коли ж вишиванка почала розвиватись як галузь мистецтва. Дослідники стверджують, що розвиток вишиванки відбувався протягом кількох століть. З року в рік предки збагачували ремесло новими орнаментами та техніками.

Українські жінки навчились виготовляти нитки унікальних відтінків для того, щоб на полотні вигравали нові кольори. В давнину вірили, що вишиванка оберігає людину, дарує їй добру долю та здоров’я. Матері вишивали своїм дітям одяг з особливою теплотою та любов’ю. Існують свідчення, що процес вишивання мав вигляд особливої церемонії. Жінки вишиваючи молились і вірили, що ці молитви зроблять їх вишиванку сильною, наповненою позитивною енергією та здатною захистити від зла та напасті.

Сьогодні у нашій бібліотеці-філії зібралося  чотири покоління поціновувачів української вишивки. Ті, хто уміє вишивати і ті, хто хто хоче опанувати умінням творити таку красу. Майстрині радо ділилися  досвідом, а дітки з великим задоволенням вишивали перші свої стібки.  Дякую майстриням: Світлані Колногозюк, Надії Головащенко та Олені Поляруш.



Збережемо мову, збережемо культуру, збережемо традиції, збережемо своє - українське!




Коментарі