Міжнародний день Гаррі Поттера.



2 травня у світі відзначають Міжнародний день Гаррі Поттера, присвячений герою відомих книг англійської письменниці Джоан Роуліг та серії одноіменних фільмів – хлопчику зі шрамом, який став видатним чаклуном та переміг Темного Лорда Волдеморта. Суспільне зібрало факти про заснування свята та як його відзначають фанати відомої саги.

Ідея написання книги у Джоан Роулінг з'явилася у 1990 році, коли вона поверталася з Манчестера до Лондона. З вікна поїзду вона побачила хлопчика в окулярах. З того часу вона почала створювати магічний світ школи Гоґвортс.
Перша книга про хлопчика-чаклуна, який вижив, вийшла у друк 1997 року невеличким тиражем. Під час релізу останньої – сьомої книжки "Гаррі Поттер та смертельні реліквії", влітку 2007 року, був встановлений рекорд із продажів – за перший день у США та Великій Британії було продано понад 11 мільйонів примірників.Саме ця серія книжок Дж. К. Роулінг мала значний вплив й занесена в Книгу рекордів Гіннеса як найбільш продавана серія від одного автора. З виходу першої книжки й до нині у світі продано понад 500 мільйонів копій.

 


В українському перекладі книги про хлопчика-чарівника виходили з 2002 році у видавництві Івана Малковича "А-ба-ба-га-ла-ма-га"


Офіційного способу відсвяткувати Міжнародний день Гаррі Поттера немає, фани самі визначають як це робити. Проте багато людей відзначають цей день, влаштовуючи марафон з перегляду всіх вісьмох фільмів про Гаррі Поттера поспіль. Дехто перечитує улюблену книжку про хлопчика-чарівника.
  2 травня 1998 року відбулася битва за магічне місто Гоґвортс, а улюблений персонаж Гаррі Поттер переміг Волдеморта.  
  Сьогодні і ми боремося за нашу свободу з  російськими загарбниками. Ми знаємо, що здолаємо зло, яке прийшло на нашу українську землю. 


Коментарі