Cемен Скляренко. Від гімназиста до класика.



26 вересня1901 року народився Скляренко Семен Дмитрович український письменник, автор історичних романів та белетрист. 
Семен Дмитрович Скляренко народився в селі Прохорівці на Черкащині, в родині зубожілого селянина. Навчався в місцевій школі, потім — у Золотоніській гімназії. Уже в той час він багато читав, захоплювався літературою. A пізніше й сам почав писати: 1919 року в місцевій газеті "Голос труда" було надруковано його перший твір — вірш "Гімн праці".
Письменник написав багато оповідань, повістей, романів. У своїй творчості Семен Скляренко використовував матеріали з історії рідного краю, описував події, які відбувалися на Канівщині і в Прохорівці. Використовує у творах прізвища односельців: Давид Гурин, Мерега, Іван Стоян; назви кутків села, річечок: Оріховка, Коноплянка, Савранка, Видумка, Узвіз,

Кумина Коса, Киселівка. З любов’ю описує Дніпро. Він і сам любив на човні мандрувати цієї величною рікою. Вершиною історичної тематики стали романи про період зміцнення і розквіту Київської Русі – “Святослав”, “Володимир”. На жаль, трилогію письменник не встиг написати – написано лише кілька глав третьої книги “Ярослав”
У роки Другої світової війни Семен Скляренко був військовим кореспондентом, нагороджений орденами і медалями. 


У післявоєнні роки продовжував письменницьку працю. 

Іменем Семена Скляренка названо вулиці в Києві та Прохорівці, гімназію та вулицю у Золотонші. Теплохід “Семен Скляренко” курсував Дніпром.


Коментарі