Гриб мухомор

 

Красиві яскраво-червоні гриби мухомори – прикраса будь-якого лісу, особливо восени, коли вони так виділяються на тлі жовтіючого листя. Але з ним треба бути обережними – вони отруйні, і отруїтися мухомором можна дуже легко, причому це отруєння може призвести до фатальних наслідків. Але штовхати їх ногами теж не варто, так як ними харчуються багато лісові тварини.

 На занятті гуртка "Чарівна майстерня юні гуртківці власними руками виготовили гриб мухомор з кольорового паперу, переглянули "Червону книгу" прочитали , що гриби бувають їстівні та отруйні для людей, зокрема і мухомор.





Красиві яскраво-червоні гриби мухомори – прикраса будь-якого лісу, особливо восени, коли вони так виділяються на тлі жовтіючого листя. Але з ним треба бути обережними – вони отруйні, і отруїтися мухомором можна дуже легко, причому це отруєння може призвести до фатальних наслідків. Але штовхати їх ногами теж не варто, так як ними харчуються багато лісові тварини.

18 цікавих фактів про гриб мухомор

Відомо про кілька сотень видів мухоморів. Одним з характерних ознак між ними є колір капелюшків. Найотруйніший мухомор – пантерний, він має коричнево-сіру капелюшок з білими крапками. А ось яскраво-червоний мухомор найменш отруйний.

Цей гриб так називається, тому що на Стародавній Русі слов’яни використовували його як засіб проти мух. Шматочки мухомора заливали молоком і накривали ганчіркою. Мухи зліталися, пили отруєне молоко і труїлися.

Шамани деяких народів активно застосовують мухомори в своїх ритуальних практиках.

Найотруйніший у світі гриб, бліда поганка, також відноситься до роду мухоморів.

Кілька видів мухоморів їстівні, але збирати їх все одно не рекомендується, через те, що їх легко переплутати з їх отруйними побратимами.

Ведмеді, лосі, білки та інші лісові звірі теж вживають мухомори в їжу і відчувають при цьому наркотичне сп’яніння. Для чого їм це? Вважається, що мухоморами вони виганяють паразитів. Але версію, що тваринам просто хочеться розслабитися, теж не можна виключити. До речі м’ясо таких тварин теж легко п’янить.

За результатами проведеного в Європі опитування саме червоний мухомор став найвпізнаванішим грибом – його вірно впізнали по фотографії понад 95% всіх опитаних.

Серед всіх отруйних видів мухоморів найменш отруйним є саме червоний, але і він здатний запросто вбити людину.

Капелюшок молодого мухомора має напівкулясту або яйцеподібну форму, старіючи вони стають більш прямим та плоскими.

Згідно з деякими джерелами, тканину «в горошок» була винайдена дизайнером, який надихався мухоморами. Ні, він їх не жував – мається на увазі, що його вразили плямисті капелюшки цих грибів.

Доведений факт, що вікінги, які грабували європейські міста і села ще більше тисячі років тому, перед боєм часто випивали мухоморну настоянку. Це робило їх безстрашними і менш сприйнятливими до болю.

У всіх плямистих мухоморів максимальна концентрація отруйних речовин спостерігається в білих точках на капелюшку.

Чим старше цей гриб, тим в ньому менше отрути.

Симптоми отруєння мухомором проявляються уже через 15 хвилин після вживання гриба в їжу.

Багато грибників стверджують, що хробаки не їдять отруйні гриби. Однак, червоні мухомори вони поїдають дуже навіть охоче, не зважаючи на їх отруйність для людини.

В Японії деякі види отруйних мухоморів вживаються в їжу. Їх особливим чином готують, щоб позбутися від отрути.

Кислота, що міститься в мухоморах, призводить до смерті клітин головного мозку.

Випадків отруєння найбільш поширеними червоними мухоморами реєструється дуже мало, так як сплутати їх з їстівними грибами дуже складно, а смертельна доза для дорослої і фізично здорової людини досить висока – близько півтора десятка грибів.







Коментарі