Зелені свята на Поділлі

 


"Гоніння шуляка" - давній обряд, який  подекуди зберігся на Поділлі.. У ньому могли брати участь лише заміжні жінки. Вони збиралися в корчмі, пригощалися і виставляли одна одній "могорич". Подібні колективні застілля, вважалося, охороняли курей від зазіхань яструба (шуляка). Із жіночих хусток жінки виготовляли опудало хижого птаха, розігрували жартівливі сценки з його життя (народження, годування, весілля тощо). Це все пеерпліталося піснями й танцями, а наприкінці обряду іграшкову птаху розбирали і кожна з учасниць трапези викупляла свою хустку. Зібравшись разом, щоб "гонити шуляка", заміжні жінки неодмінно згадували своїх дітей, якщо ті померли нехрещеними.

12 червня у нашій книгозбірні проведено літературну світлицю "Зелені свята на Поділлі" Бібліотекар філії провела етнографічну бесіду "Цикл свят літнього періоду"  розповіла користувачам бібліотеки про дійства які проходять на Зелені свята, зокрема обряд гоніння Шуляка. Представлено перегляд літератури "Наші свята, традиції та обряди", на якому підібрано літературу наших земляків Степана Килимника Свтлани Творун  та Ольги Цвігун.  Присутні  переглянули сюжет, де жителі села Стадниця відтворили стародавній обряд. Поділилися спогадами своїх бабусь, які були учасниками такого дійства

Унікальна енциклопедична праця видатного дослідника української етнографії та етнології із зарубіжжя дає можливість кожному заглянути в далекі віки назад і тим самим реалізувати знаменне сократівське "Пізнай самого себе", відчути себе нацією, що з правіків належить до могутньої і прекрасної у своїх барвах європейської цивіліза

Килимник, Степан Іванович.
Український рік у народніх звичаях в історичному освітленні = Calendar Year in Ukrainian Folklore / Степан Килимник. - Вінніпег ; Торонто : Укр. Нац. Вид. Ком., 1957 - 1964.
Т. 4 : Літній цикл . – 1957. – 178 c.
Книга присвячена дослідженню святості хліба і хліборобства в українському побуті, віруваннях, звичаєвості й обрядовості, а також ознайомлює читачів з носіями автентичних хлібопекарських традицій. Тут ви знайдете детальний опис і фото більше як ста видів української обрядової випічки (понад 60 найменувань до календарних свят і понад 40 - до родинних подій). Певна увага приділена і дохристиянській релігії українців - «архаїчному православ’ю», що допомагає краще зрозуміти сутність обрядових дійств з хлібом, символіку церемоніальної випічки, а також глибинний зміст багатьох українських народних свят. Цікавий польовий матеріал супроводжують понад 600 ілюстрацій, які наочно показують красу і велич української хлібопекарської культури.

Творун С.О., Цвігун Т.О.  Хліби до свят і на пошану / Переклад англійською Л.Г. Мовчан. Вінниця: ТОВ «Твори», 2019. 300 с. з іл.


У навчальному посібнику показано можливості використання елементів української етнічної культури у підприємницькій діяльності. Тут також вміщено широкий довідковий матеріал про українські народні звичаї, обряди, вірування, свята, символіку, обрядові страви і хліби, традиційний одяг, житло, ремесла, народний етикет зокрема і детально написано про обряд "Гоніння Шуляка"
Творун, Світлана. Практична ентологія для ділових людей [Текст] : навч. посіб. / Світлана Творун. - 2-ге вид., переробл. і доповн. - Вінниця : Книга-Вега, 2009. - 288 с.




Коментарі