Нас єднає мова

 

День святкування обраний невипадково: 9 листопада — це також день ушанування в Україні пам’яті Преподобного Нестора Літописця. Дослідники вважають, що саме з нього й починається писемна українська мова. Усесвітню славу принесла праця всього життя Нестора, котрий взяв участь у літописанні Київської Русі й залишив світу неоціненний скарб — «Повість минулих літ».


З 2000 року 9 листопада у прямому ефірі Українського радіо транслюють «Диктант національної єдності», який може написати кожен охочий. З кожним роком кількість учасників мовного флешмобу зростає. Традиційно до написання диктанту долучаються відомі люди, політики, митці, військові, студенти та школярі. В День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, до якого щороку долучаються понад 5 млн учасників з 20 країн світу.


Сучасна українська мова налічує, згідно зі словником Національної Академії Наук України, близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в цей час.

Найбільше перекладений літературний твір — «Заповіт» Тараса Шевченка: 147 мовами народів світу.


Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер. Це слово «дихлордифенілтрихлорметилметан» — назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками.


Офіційно вважається, що після видання «Енеїди» Івана Котляревського українська мова була прирівняна до літературної мови. Котляревського по праву вважають основоположником нової української мови.

Особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово «вороги» — «вороженьки»


Найбільш уживаною літерою в українській абетці є літера «п», на неї також починається найбільша кількість слів. Літера «ф» — найменш уживана. Слова, які починаються з цієї літери, здебільшого прийшли в українську мову з інших мов., близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в цей час.

Літера «ф» — найменш уживана. Слова, які починаються з цієї літери, здебільшого прийшли в українську мову з інших мов.







Коментарі