Магія творчості

 


Поділля називають колискою народної творчості. Всі прадавні  види народнних ремесел представлені у нашому регіоні. Серед усього різномаїття народної творчості є  і рогозоплетіння, яке сягає глибини віків у нашому селі Щітки. Рогоза-один з найдавніших матеріалів, вона росте у кожному ставку. У рогозяних колисках виколисувались діти , у корзинах тримали зерно і все, чим Бог обдарував землю. Одною з майстринь рогозоплетіння є Галина Антонівна Заєць. Займається рогозоплетінням з 1989 року, керує гуртком декоративного - прикладного мистецтва, де плекає своїх послідовників, як от Іщук Антон, який бере участь у виставкахі пише наукову роботу в Малій академії наук про традиції рогозоплетіння. 

Серед її виробів великою популярністю користуються постолики, корзини, капелюхи. Роботи майстрині та її учнів експонуються на міських, обласних та всеукраїнських виставках.


На презентації книжкової виставки "Магія творчості"  користувачів було ознайомлено з різними видами народного мистецтва , яке впродовж віків формувалося в таких його різновидах, як гончарство, традиційна вишивка, різьба по дереву, ткацтво і килимарство, малярство, витинкарство, писанкарство, соломоплетіння, декоративний розпис, плетіння з рогози і лози, тощо. Можливохтось із відвідувачів серед цього різномаїття знайде щось своє, те,що йому до душі.

 

Всій Україні відома клембівська традиційа вишивка, стінянське, мурованокурилівське та бершадське ткацтво, бубнівське, барське та гущинське гончарство, бушанські камінотесні скульптури, могілів-подільські витинанки та писанки, щітківські, сальницькі та гущинецькі вироби з лози та рогози



Коментарі