Енеїда -180 років від дня виходу» в світ поеми

Поема «Енеїда» стала першим в Україні літературним твором, написаним народною українською мовою. І. П. Котляревський – зачинатель нової української літератури, «енциклопедист життя українського народу», один із перших аматорів української драматургії. Він встиг за своє життя стати визначним письменником, самовідданим педагогом, талановитим режисером, офіцером.
В образах троянців, латинців, карфагенян, сіцілійців та "олім­пійських вершителів" І. П. Котляревський відтворив живу сучас­ність, зобразив яскраві типи представників різних суспільних верств, намалював картини української дійсності свого часу. 
Гостро-сатирично зображений в "Енеїді" сучасний поетові "Олімп". Під виглядом міфологічних "можновладців" − богів І. П. Котляревський змальовує феодально-поміщицьку верхівку то­гочасного суспільства. Зевс і весь небесний "синкліт" дуже нага­дують земні "високі сфери" − царське оточення, сенат, департа­менти, міністерства з їхнім пихатим начальством. Тут панують хижацтво, здирство, хабарництво.

Небесні і земні "державці" намагаються "не звіра − людську кров пролити". Вони страхом сковують людей. Але письменник проводить думку: якщо страх перемогти, то світліше стане на сві­ті. Еней простий, із здоровим глуздом парубок, дійшов-таки до цього. Замість побожного схиляння перед владарями Еней І. П. Котляревського зухвало звертається до "всемогутніх", до "громоверж­ця Зевса".
Поет і його герої беруть богів на посміх, стягають з "недосяж­ного" Олімпу, дошкульним сміхом розвінчують їх. "Енеїда" осяяна світлим гуманізмом письменника, який любить і поважає народ, вболіває за його страждання, пишається його героїчним минулим.
16 вересня у бібліотеці-філії відбувся перегляд бурлеск-опери театру ім. Івана Франка"Енеїда".



Коментарі