«Свято Спаса святкуємо - усім радість даруємо"


У народі це свято називають по різному: Другий Спас, Спас на горі, Яблучний Спас, проте офіційна, церковна назва свята – Преображення Господнє. Саме з цього дня, після церковної служби і освячення, починали їсти яблука та інші сезонні фрукти, при цьому більш багаті обдаровували ароматними плодами бідніших, а тим, хто хворіє фрукти приносили додому. Яблучний Спас – перша зустріч з осінню. Крім яблук в цей день освячували і колосся, та/або зерно з нового врожаю, зберігаючи до наступної сівби. Господині в цей день готували різноманітні страви з яблуками, ягодами або грибами, усіма тими дарами, що дарує природа напередодні осені. Свято збігається з Успенським постом, тому в святковому меню переважають пісні страви і випічка.

19 серпня у бібліотеці-філії відбулося народознавче свято, бібліотекар  розповіла про традиції святкування свята Спаса. В серпні ми святкуємо його тричі.  14 серпня – свято Маковея  – медовий Спас, 19 серпня – яблучний Спас, 28 серпня – горіховий Спас. Вода на Маковея вважається цілющою, цінується не менше стрітенської.

До Першого Спаса господині робили коржі  з медом та пекли булки з маком. Вважалося, що перша ложка освяченого меду мала особливі властивості – в народі говорили, хто її з’їсть, той загадує бажання і воно обов’язково збудеться. Присутні    познайомилися з книжковою виставкою «Прийшов Спас-йде вже літечко від нас".

Коментарі