9 СЕРПНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ КНИГОЛЮБІВ!


Традиція відзначати День книголюба зародилася в США, однак у наш час цифрових технологій перекинулася й на інші країни та континенти. Про особливості цього дня. День книголюба - це щось на кшталт Гелловіну для бібліофілів. Традиція щорічного відзначення цього дня зародилася в Сполучених Штатах і так само стала поширюватися світом, як і чудернацькі й почасти моторошні практики святкування Гелловіну. Кому саме спало на думку започаткувати таку 24-годинну данину пошани до цього найдавнішого носія друкованого слова, невідомо.

 Сьогодні  вирішила поділитися кількома цінними порадами, які спростять ваше життя бібліомана та допоможуть читати більше й ефективніше!

Зміст:   

1. Придбайте підставку

2. Щоб краще запам’ятати текст, тренуйтеся виділяти домінанту

3. Користуйтеся навушниками

4. Пишіть відгуки на прочитані книги

5. Запам’ятовуйте цитати, що сподобалися

6. Зв’язуйте прочитане з тим, що вже знаєте

7. Робіть нотатки на полях

8. Випийте склянку води, щоб збадьоритися

9. Тримайте під рукою книги різних жанрів

10. Приєднайтеся до флешмобу

11. Спочатку книга, потім вебсерфінг

12. Читайте декілька книг одночасно

13. Скорочуйте відстань

14. Оточуйте себе читаючими людьми

15. Розставте пріоритети

16. Придумайте собі тригер для читання

17. Відзначайте книжкові свята


1. Придбайте підставку  Ця порада актуальна і для паперових, і для електронних книг. Для паперових існує безліч варіантів зручних підставок, які надійно зафіксують вашу книгу в потрібному положенні. Для електронних книг і планшетів є чохли, які можна складати під різними кутами. Зручна підставка знімає навантаження з рук, і ви зможете читати довше. Якщо книжка нерухомо встановлена на стійкій поверхні, це означає, що вашим очам буде легше сприймати текст.

2. Щоб краще запам’ятати текст, тренуйтеся виділяти домінанту. Домінанта – це основна ідея в абзаці, розділі, чи книзі в цілому. Потренуйтеся: читаєте один абзац – коротко формулюєте основну думку; другий абзац – формулюєте ідею і т.д. Спочатку на це буде витрачатися кілька секунд, а з часом процес буде відбуватися паралельно читанню. Аналогічно виділяйте основну думку кожного розділу і книги.

3. Користуйтеся навушниками. Спокійна музика без слів буде створювати хороший фон для концентрації уваги, і ви будете менше відволікатися. Ви навіть можете завантажити на смартфон спеціальні плейлисти для читання, наприклад звуки природи або мелодії, призначені для медитацій та концентрації. Якщо ж ви любите читати в тиші, але наразі перебуваєте в громадському місці, можете просто одягти навушники, не вмикаючи музику. Це приглушить навколишні звуки і послужить сигналом для інших людей, що ви зайняті.

4. Пишіть відгуки на прочитані книгиПо-перше, так ви можете допомогти у виборі книг іншим, а по-друге, закріпите в пам’яті прочитане.

5. Запам’ятовуйте цитати, що сподобалися.Часто в книгах нас чіпляють цікаві цитати. Як правило, ми просто копіюємо такі вислови в цитатник і забуваємо про них. Якщо ж ви хочете, щоб мудрі слова відклалися в голові, відразу ж спробуйте запам’ятати їх, проговоривши кілька разів вголос. Придумайте ситуації, в яких вони б стали вам у нагоді, або відразу вставте в документ, де вони були в доречними (допис, підпис до фотографії).

6. Зв’язуйте прочитане з тим, що вже знаєте. Це ще один прийом, який допоможе краще запам’ятати прочитане. Коли ви «прикріплюєте» таким чином нову інформацію до тієї, яку вже знаєте, у вашому мозку фізично створюються нові синапси – зв’язки між нейронами. Це набагато ефективніше, ніж просто завантажити нову інформацію в мозок. Уявіть, що нова інформація – це повітряна куля. Щоб вона не полетіла за вітром, її потрібно прив’язати до чогось на землі.

7. Робіть нотатки на полях. Використовуйте порожній простір і поля паперової книги для нотаток, пишіть коментарі в електронних книгах. В майбутньому ці записи допоможуть вам швидко освіжити в голові матеріал.

8. Випийте склянку води, щоб збадьоритися. Якщо хилить на сон, а прочитати щось дуже треба, існують екстрені способи себе підбадьорити. Випити склянку води – це чудовий спосіб струсити мізки! Людський мозок на 80% складається з води. Для того, щоб підтримувати нормальний рівень енергії, пийте воду під час навчання і читання. Також помасажуйте мочки вух, розітріть скроні, зробіть масаж голови – все це допоможе покращити кровопостачання головного мозку.

9. Тримайте під рукою книги різних жанрів. Іноді хочеться почитати щось про квантову фізику, а іноді – перечитати «Алісу в країні див». Настрій буває різним, тому краще, щоб під рукою виявилося щось йому до пари, а інакше ви будете просто вбивати час в інтернеті.

10. Приєднайтеся до флешмобу. Раз вас цікавлять лайфхаки для книголюбів, значить, хорошою мотивацією послужить і участь у книжковому флешмобі. Наприклад, ви можете читати по книзі в тиждень, або поставити собі інші мету – написати рецензію на кожну прочитану книгу. Це не тільки заохочує, а й стимулює ваш розумовий розвиток!

11. Спочатку книга, потім вебсерфінг. Перед тим, як зайнятися вебсерфінгом або переглянути фотографії в Інстаграмі, заведіть собі правило 10 хвилин почитати книгу.

12. Читайте декілька книг одночасно. Наш мозок влаштований так, що зміна сюжету, як і зміна обставин, дозволяє перемкнутися і діяти з новим зарядом сил. Тому, якщо ви «застрягли» на одній книзі, не зупиняйтеся і візьміть менш складний для сприйняття роман.

13. Скорочуйте відстань. Якщо ви читаєте в основному перед сном – покладіть книгу на приліжкову тумбу. Якщо в улюбленому кріслі біля вікна, то залиште її на відстані простягнутої руки.

14. Оточуйте себе читаючими людьми. Недарма кажуть, що людина – це збірний портрет п’яти інших людей, з якими вона найтісніше спілкується. З любителями випити пива в барі ви навряд чи почнете більше читати.

15. Розставте пріоритети. Скоротивши час на соцмережі та телебачення, ви зможете вивільнити від 1 до 3 годин в день на корисне читання.

16. Придумайте собі тригер для читання. Тригер – це певні обставини, які «нагадують» вам про те, що настав час для конкретних дій. Наприклад, ви можете завести невеличку традицію перед читанням запалювати свічку з ароматом або заварювати смачний чай. Згадайте, як в кінотеатрі вам відразу хочеться попкорну – тут принцип дії аналогічний. Такий психологічний прийом працює на всі 200%, тому створіть асоціативний зв’язок з буденними речами: поїздка в громадському транспорті – книга; вранішня кава – книга; нудно – знову книга.

17. Відзначайте книжкові свята. Це стане додатковим нагадуванням про корисність читання! Ось перелік кількох знакових дат в світі літератури та поезії:

14 лютого – Всесвітній день дарування книг

3 березня – Всесвітній день письменника

21 березня – Всесвітній день поезії

2 квітня – Міжнародний день дитячої книги

23 квітня – Всесвітній день книги й авторського права

9 серпня – День книголюба.

Об’єднуйтеся з однодумцями й святкуйте ці події разом!

Сподіваємося, ці поради для книголюбів стануть вам корисними і допоможуть краще організувати свій час. Читайте самі й обов’язково привчайте до цього дітей, адже читаюча людина – це людина мисляча.









Коментарі