Лялька-мотанка

 

Що означає назва, чому ляльки-мотанки не мають облич, на які групи й види їх поділяють; про значення кольорів, основні традиції виготовлення та місце мотанок у творчості нашого народу - про це ми говорили на занятті гуртка "Чарівна майстерня"

Про українські вишиванки, рушники, килими й писанки знають усюди. Не менш цікавими є й ляльки. Стародавні іграшки переважно виготовляли з природних матеріалів: дерева, трави, каміння, а також тканини. А найдревніший мовчазний символ ляльки-мотанки тисячоліттями супроводжував наших предків і передавався із покоління у покоління від матері до доньки. Назва «лялька-мотанка» походить від слова «мотати», тобто виготовляти з тканини вузликову ляльку, не використовуючи голку та ножиці. Мотанка — символ добробуту, добра й надії. Виконувала функцію оберегу людської долі, а долю не можна колоти й різати. Для виготовлення мотанки використовували старий одяг членів родини. Створювали таку ляльку лише з щирими почуттями, тому вважали, що вона має потужну енергетику й оберігає оселю й кожного її мешканця.

Сьогодні ми виготовили трохи незвичну ляльку - мотанку, не з тканини, а з паперевих серветок. Така лялька виготовляється дуже просто і дуже швидко, а дітям така іграшка дуже подобається.


Коментарі