Метелик

 

Багато видів метеликів занесено до Червоної книги України, зокрема і метелик Сонцевик. В Україні існує повір'я: хто побачив метелика Сонцевика цієї весни, той обов'язково зустрінеться з ним і через рік. Бажаємо усім побачити Сонцевика і наступного року.


У представників метеликів є свій «вожак» – це найбільша за своїми розмірами Attacus atlas. Вона більше схожа на невелику пернату, ніж на лускокрилих. Велика, в красивих шоколадно-кавових тонах, роблячи помах крилами становить майже чверть метра в довжину. Виглядає вона дуже незвично і вишукано.

Метелики не чують, але вони можуть відчувати вібрацію. Метелики народжуються, щоб померти, давши життя новому поколінню. Більшість метеликів живе всього кілька днів. Рекордсменом за тривалістю життя є метелик Монарх, деякі особини доживають до 6 місяців.

В Японії вважають, що побачити метелика у себе в будинку – на щастя: метелик символізує все краще в житті людини. Тому ритуальний «танець метеликів», що виражає радість життя, традиційно відкриває в цій країні урочисті ходи і свята.
Деякі види метеликів занесені до червоних книг тільки тому, що вони дуже красиві. Насправді вимирання їм не загрожує, а деякі навіть завдають істотної шкоди сільському господарству.

У Стокгольмі є клініки, в яких пацієнти лікуються від стресів в оранжереях з квітами метеликами.
У язичницькі часи слов’яни вважали, що душа чаклунки після смерті переселяється в метелика.



Метелики – це найкрасивіші створіння природи з найрізноманітнішою гамою барв. Ці істоти не тільки естетично привабливі, а й нікого не залишать байдужим тому, що можуть приковувати погляд буквально кожної людини.


Коментарі