Христос Воскрес- Воскресне Україна!


24 квітня, православні християни святкують Великдень. Це світле свято в пам’ять про диво воскресіння Сина Божого відзначається християнами всього світу протягом багатьох століть. Для українців Великдень — основне річне свято. Його традиції передаються з покоління в покоління, і багато з них виконуються і в наш час. Для всіх християн, незалежно від обряду, Великдень - найсвітліше та найбільше свято. Традиції його святкування формувалися століттями. 

Найпоширеніша назва свята Воскресіння в Україні — Великдень. За словами етнографа Наталії Громової, це слово прийшло до нас з язичництва, і раніше пов’язувалося з пробудженням природи, з початком засівання. Слово «Великдень» — великий день — означає прихід весни, сонечка, всього найкращого, відродження природи. Отже, Великдень, у своїй першооснові — це святкування воскресіння землі та природи до нового життя.


Неможливо уявити український Великдень без писанок, неповторні орнаменти та розмаїття кольорів яких зачаровують око. Практично в усіх народів світу яйце шанувалося здавна і стало символом життя та народження, оскільки в ньому закладено життя як таке.

На яйцях нотували всі символи, що були важливими для людей у різні періоди, які вважалися оберегами: сонце, місяць, зірки, вогонь, вода, земля тощо. Звичайно, що в ті часи, коли люди тільки починали робити писанки, вони не були такими довершеними, як сьогодні: це були елементарні зображення предметів, явищ, узорів, а вже з роками розписування великодніх яєць стало мистецтвом.
19 квітня у місці тимчасового перебування с. Щітки працівниками бібліотеки-філії та клубу для дітей ТПО та дітей села було проведено майстер-клас по написанню писанки. На заході була представлена виставка літератури про українські звичаї та обряди. Діти ознайомилися з літературою, де розповідається про традиції та обряди усієї України. Та , зокрема,  наших земляків: Степана Калетника "Український рік" та  "Писанки Поділля" Марини Верхової. 

Місцева майстриня, Галина Заєць, розповіла про техніку написання писанки,  про знаки та символи. Діти та дорослі  з задоволенням поринули у світ чарівної магії-написання писанок. Чудово, що у такий непростий для кожного з нас час ми змогли пережити такі приємні моменти.

Особлива подяка за організацію директору клубу- Надії Петрівні Мусієнко

Коментарі