Євген Гребінка. Поет. Педагог. Видавець.


Євген Гребінка народився 21 січня (2 лютого) 1812 року на хуторі Убіжище Пирятинського повіту Полтавської губернії. Помер 3 (15) грудня 1848 року в Петербурзі. Український письменник, байкар, педагог, видавець.
 Письменник та байкар Євген Гребінка прожив 36 років. Майже половину життя займався літературною діяльністю. За 15 років надрукував понад 50 повістей, романів та оповідань. До дня народження письменника Суспільне зібрало факти з життя і творчості літератора.

Євген Павлович Гребінка народився на хуторі Убіжище Пирятинського повіту. Батько письменника був штаб-ротмістром, учасником війни 1812 року. Початкову освіту хлопець здобував вдома. З 1825 навчався у Ніжинській гімназії вищих наук, де й почав писати вірші.
1829 року розпочав перекладати українською поему Олександра Пушкіна “Полтава”. Разом з товаришами-гімназистами створював студентську бібліотеку, видавав рукописні журнали “Аматузія” та “Пафія”.
1831 року, після закінчення гімназії, Гребінка повернувся додому. У цей час пережив особисту драму через любов до сестри товариша з гімназії. Описав її у “Записках студента”. Цього ж року на сторінках “Украинского альманаха” в Харкові під псевдонімом Е. Гребенкин вийшов його перший друкований твір “Рогдаев пир”.
1834 року Гребінка переїхав до Петербурга. Викладав там російську словесність у військових училищах. Писав батькам: “Тіло моє було в столиці, а душа далеко − в рідному степу, під солом’яною покрівлею маленького будиночка”.

У 1842 році письменник відвідав село Рудка. Там написав відомий романс “Очи чёрные”, присвятивши його своїй коханій – Марії Василівні Ростенберг.

Помер літератор від туберкульозу 15 грудня 1848 року у Санкт-Петербурзі. Його прах перевезли і поховали на батьківщині – біля хутора Убіжище. Українською мовою усі твори Євгена Гребінки вперше опублікували 1878 року.

Коментарі